Filipini

Očarala vas bo neokrnjena narava

Uživajte v milini turkiznega morja in raznolikosti vedrih otočkov

Številni čudoviti otočki, s spokojnimi zalivi, idiličnimi skritimi plažami in apnenčastimi skalnimi otoki, ki se strmo dvigajo iz kristalno čistega morja, nudijo nešteto možnosti za izlete, poležavanje na plaži ali v senci dreves, kopanje v turkiznem morju in raziskovanje podvodnega sveta in številne druge športne aktivnosti. Okusna, raznolika in sveže pripravljena morska hrana, s katero boste razvajali svoje brbončice, predvsem pa prijazni domačini, ki vas bodo očarali, so prednosti tega področja.

Glavno mesto je Manila. 40 % prebivalstva govori taglog predvsem v osrednjem delu Luzona. Zaradi množice etničnih skupin se sporazumevajo še v mnogih lokalnih jezikih in narečjih. Večina jih sicer govori tudi angleško, ki je prav tako uradni jezik. Denarna enota je filipinski peso. Izven Manile plačevanje s kreditnimi karticami večinoma ni možno. Evre lahko zamenjate na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah in menjalnicah v Manili. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar s provizijo. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah, ga preštejete in potrdilo shranite do izhoda iz države.

Atrakcije

Naužijte se lepot enega najlepših krajev na svetu.

V Manili si lahko ogledate Manilski zaliv, se sprehodite po starem jedru Intramuros z ostanki španske kolonialne arhitekture. Poleg cerkve svetega Avguština in muzeja je zanimiva še reprodukcija starejše hiše višjega sloja prebivalstva. Obiščite park Rizal, ki velja za enega največjih mestnih parkov v Aziji in nacionalni muzej, kjer spoznate zgodovinsko in kulturno dediščino.

Tu je tudi največje ameriško pokopališče v Pacifiku. Lahko pa se odločite za morda celo najlepši otok na svetu – Palawan, s čudovitimi gozdovi in turkiznimi plažami ter številnimi majhnimi otočki v okolici. Priporočamo celodnevni izlet v park Sabang, kjer se lahko s čolnom popeljete po čudoviti podzemni reki Sv. Pavel, ki je uvrščena na seznam sedmih novih čudes narave.

Skočite še do obalnega raja El Nido, obdanega s številnimi čudovitimi otočki neokrnjene narave, skritih idiličnih plaž, ali pa raziščete arhipelag Bacuit z eno barvitih filipinskih ladjic. Kopanje v turkiznem morju na plaži Nacpan ali La Cabanas in raziskovanje podvodnega sveta bo nepozabno. Skoraj obvezen je obisk otoka Bohol, znanega po riževih poljih v notranjosti, ob polkrožnih travnatih vzpetinah, ki so tamkajšnja naravna znamenitost. Posebnost so tudi filipinski tarziji, najmanjše opice na svetu, manjše od dlani, z velikimi očmi in glavo, ki jo lahko obračajo za 180 stopinj. Morda pa vas pritegne križarjenje po reki skozi deževni gozd ali obisk jame Hinagdanau s podzemskim jezerom.

Kulinarika

Eksplozija okusov filipinske kuhinje.

Filipinskim jedem je, tako kot v večini azijskih držav, skupna osnova riž, ki ga postrežejo z različnimi mesnimi in zelenjavnimi omakami ter prilogami. Od mesa je najbolj priljubljena svinjina, znani pa so tudi po izvrstni morski hrani, ki je zaradi lege sredi oceana ne primanjkuje. Lokalna hrana je rahlo pekoča, vendar so povsod na voljo tudi bolj evropski – nepekoči okusi.

Tržnice so bogato založene s sladkim in sočnim tropskim sadjem, na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji slaščic. Odžejali se boste lahko s svežimi sadnimi sokovi in vrsto drugih brezalkoholnih pijač. Med raznoliko ponudbo alkoholnih pijač je najbolj priljubljeno pivo različnih znamk.

Dodatne informacije

Vizuma slovenski državljani ne potrebujejo, le potni list mora biti veljaven še 6 mesecev po odhodu.

Dodatna cepljenja niso obvezna, se pa priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B, tetanusu in tifusu. V nekaterih delih je še možnost okužbe z malarijo (predvsem na riževih terasah otoka Palawan). Tu priporočamo zaščito proti komarjem. Napitnine niso v navadi, so pa pričakovane.

Vtičnice so ameriške, potreben je adapter.

Priporočamo zaščito pred tropskim soncem in iz spoštovanja do domačinov oblačila, ki prekrijejo ramena, dekolte in kolena. V klimatiziranih prostorih je dobrodošel tudi kakšen toplejši zgornji del oblačila. Za pohode priporočamo lahke pohodne čevlje in ne pozabite na kopalke in brisačo.

Priporočen čas obiska:
Od oktobra do aprila
Povprečna temperatura v tem obdobju:
Potrebno cepljenje:
Pogojno obveznoVeč informacij
Potreben vizum:

Priljubljene destinacije

Eksotične plaže

Naročite se na novice