Zanzibar

Otok rajskih plaž in raznovrstne kulture

Edinstvena izkušnja Indijskega oceana

Zanzibar je pravi paradiž na robu Indijskega ocena, tik ob obali Tanzanije. Otok v sredini krasi bogat tropski gozd, v katerem se igrajo opice. Tu so še stoletne orjaške želve. Doživite tudi prijetna srečanja s prijaznimi Masaji, plavanje z delfini, obiščite znamenite plantaže začimb (kajti Zanzibar nosi tudi vzdevek »otok začimb«). Zaradi arabskega, indijskega in afriškega vpliva je kultura zelo barvita in raznovrstna.

Najboljše vremenske razmere na otoku so med junijem in oktobrom, ko je na Zanzibarju pomlad. Vroče in suho obdobje je med decembrom in februarjem. Od marca do maja imajo milejše deževno obdobje, kar privablja turiste, ki si želijo več miru in samote.

Glavnino ozemlja tvorita dva otoka. Manjši je Pemba, večji pa Unguj, neuradno imenovan tudi Zanzibar, kjer je tudi glavno mesto Zanzibar. Njegovo staro jedro Stone Town ima status Unescove svetovne kulturne dediščine. Na Zanzibarju plačujejo s tanzanijskimi šilingi, dobro pa je imeti tudi ameriške dolarje. Denar lahko zamenjate na letališču, ali pa tudi ob poti.

Atrakcije

Fascinantno zgodovinsko mesto Stone Town in neverjetne plaže

Plima na morju je tako visoka, da se morje dopoldne umakne 500 metrov od obale in ustvari teren za igro, ribolov in mehčanje kokosov, iz katerih izdelujejo skoraj vse. Otok so v preteklosti uporabljali kot velik trg s sužnji, danes pa si lahko ogledate muzej in nekdanjo tržnico.  Sprehodite se po tržnici začimb v Stonetownu. Tudi nočni market Forodhani je ena izmed večjih atrakcij v Stone Townu. Med pohajkovanjem po mestu boste morda naleteli na rojstno hišo Freddieja Mercuryja.

Lahko obiščete tudi otok Prison z lepimi plažami in orjaškimi želvami, ki živijo že več kot sto let. Na južni obali otoka lahko plavate z delfini. Tudi Nungwi ima čudovito belo plažo, kjer se da plavati ob plimi in oseki. Jambiani,  s svetlo turkiznim morjem in kilometri belega peska, v katerega rakci vrtajo luknjice, slovi kot najlepša in ena bolj mirnih plaž na Zanzibarju. Tu domačinke nabirajo alge v morju, ki je podvrženo močnemu plimovanju, zato je možno plavati le ob določenem času.

Posebno doživetje je tudi obisk gozda Jozani, znanega po  divjih opicah,  morda se odločite za ribiški izlet, obisk začimbnih plantaž ali vožnjo z ladjico ob sončnem zahodu.

Ponudba športnih aktivnosti na kopnem in v vodi je raznovrstna. V vasici Paje, svetovno znani po kitesurfanju, in kjer je tudi ena najlepših plaž, lahko obiščete tečaj kitesurfanja.

Za obisk otočka Misali, ki je v privatni lasti potrebujete dovoljenje, lahko pa se potapljate in snorkljate. Tudi na otoku Pemba so korale še vedno med najlepšimi na vzhodni afriški obali. Iz Zanzibarja se lahko podate na celinsko Tanzanijo, ki je oddaljena le 40 kilometrov in slovi po najboljših safarijih na svetu.

Kulinarika

Afriška kuhinja z močnim vplivom indijske in azijskih kuhinj.

Je zelo okusna, podobna indijski, nudijo pa se tudi špagete, pice, hamburgerje, krompirček … Ponudba morskih specialitet je raznovrstna. V lokalni restavraciji poskusite swahili hrano. Veliko se uporabljajo začimbe, kot so cimet, klinčki, poper, muškatni orešček, kari, vanilija … Nepogrešljivi so tudi kokos, mango in najslajši ananas na svetu, pa seveda vse ostalo eksotično sadje,  (za uživanje priporočajo lupljenje).

V Stone Townu kot atrakcija slovi nočni market Forodhani s svetovno ribjo tržnico že pripravljenih morskih dobrot (nabodala jastogov, škampov, hobotnic in številnih vrst rib), v družbi z razno zelenjavo, vendar je potrebna pazljivost zaradi morebitnih bakterij in virusov, ki povzročajo prebavne motnje. Neustekleničene pijače niso priporočljive, prav tako led v pijači, kozarček žganja ali kokakole pa.

Privoščite si najbolj romantičen oddih v Afriki!

Tulia Zanzibar Unique Beach Resort *****

Tulia Zanzibar Unique Beach Resort je ponosni dobitnik nagrade World Luxury Hotel Awards 2018. Prepoznan je kot najbolj luksuzno romantično letovišče na celotni afriški celini. Nahaja se tik ob eni najlepših plaž na Zanzibarju in le 40 km od mesta Zanzibar, ki je znano kot kamnito mesto in ima status Unescove svetovne kulturne dediščine.

Edinstveno vzdušje luksuznega letovišča odlikujejo kakovostne namestitve in odlične storitve. Posebno pozornost nudijo parom, mladoporočencem in ljudem, ki iščejo tiho razkošje.

Za vsakega gosta ponujajo celostno doživetje, vključno z brezplačnimi zasebnimi vadbami joge, tedenskim spa programom ter načrtovanim individualnim aktivnostmi. Očarala pa vas bo tudi odlična restavracija s svetovno kulinarično ponudbo.

Poleg izjemnih atrakcij, ki jih ponuja otočje Zanzibar, vam nudijo tudi eno najbolj čarobnih doživetij na tem planetu, skok na afriški Safari.

Resort je na podlagi mnenj gostov prejel tudi naziv TripAdvisor odličnost 2017.

Ne pozabite na masko in snorkel, kopalke, brisačo in pokrivalo, osnovna zdravila, nekaj za morebitne prebavne motnje in sredstvo proti insektom. Malarijo na otoku so sicer skoraj iztrebili.

Dodatne informacije

Ne pozabite na masko in snorkelj, kopalke, brisačo in pokrivalo, osnovna zdravila, nekaj za morebitne prebavne motnje in sredstvo proti insektom. Malarijo na otoku so sicer skoraj iztrebili.

Priporočen čas obiska:
Od junija do oktobra
Povprečna temperatura v tem obdobju:
Potrebno cepljenje:
Potreben vizum:
DA, Turistični vizum kupite na lokalnem letališču ob prihodu.Več informacij

Priljubljene destinacije

Eksotične plaže

Naročite se na novice