Raja Ampat

Mistični, z džunglo pokriti otočki Raja Ampat

Kristalni ocean prepreden s pravljičnimi otočki in koralnimi grebeni

Raja Ampat je zbirka razpršenih strmih, z džunglo pokritih otočkov v indonezijski zahodni Papui. Je eden najlepših arhipelagov v jugovzhodni Aziji. Pobeg iz turističnih krajev, gurmanska doživetja, prijazni domačini, vrhunsko potapljanje in snorklanje, vožnja s kajakom, izjemni razgledi in obisk jamskih sistemov, vas bodo navdušili. Koralni grebeni so ponekod zlahka dostopni kar s plaže. Potapljanje je možno skozi vse leto, vendar se čas deževne dobe razlikuje po področjih.

Otočje spada pod Indonezijo z glavnim mestom Džakarta. Plačilno sredstvo se imenuje rupija. Temperatura je skozi vse leto od 22 - 30°C. Obisk je primeren tako za medeni mesec kot za ljubitelje ekstremnih aktivnosti.

Atrakcije

Prvinska narava in bogastvo podvodnega sveta čakajo, da ga raziščete.

Očarala vas bo neokrnjena narava otočja, nešteto vrst divjih živali (kuščarji, kače, želve, oposumi …) in tropskih ptic, bleščeče bele peščene plaže, skrite lagune, svetleče turkizne vode, koralni grebeni, naseljeni z nepregledno množico rib. Oglejte si Sapta Ratna pagodo, tempelj in Budin kip v Sorongu.

Del arhipelaga je tudi otok Kri, kjer najdemo največ ribjih vrst na svetu. Blizu otoka se razprostirajo neverjetne lokacije, kjer je možno opazovati mante in ogromne biče. Za izkušene potapljače so primerni potopi s tokom, a obstajajo tudi zanimive lokacije za začetnike.

Potapljaški čolni, ki so v bistvu plavajoči potapljaški kraji, plujejo med koralnimi grebeni, sicer pa se po arhipelagu lahko premikate tudi s čolni za hitro vožnjo. Otok Kanawa je majhen hribček z naseljem lesnih hiš, dolgim pomolom in čudovito vodo, kjer med drugim lahko opazujete morske pse in velikanske želve.

Obiščite tudi otočje Banda, ki leži med Sulawesijem in majhnim otočjem Maluku. Območje je še posebej priljubljeno med podvodnimi fotografi in snemalci. Na Bandi se lahko povzpnete tudi na vulkan Gunung Api, kar je sicer naporno, vendar vredno ogleda. Lahko pa si iz Ambona privoščite pogled z letala.

Otok Misool, ki leži južno od Raja Ampat in ponuja največjo raznolikost koral na svetu, je obkrožen z labirintom stotine drobnih otočkov, ki so bili leta 2007 razglašeni za zaščiteno območje. Nekateri nimajo niti imena in niso vrisani v zemljevide. Potopi so tu nezahtevni. V Bandaneiri je nekaj zanimivih muzejev, na večini otokov pa boste opazili mogočne trdnjave.

Kulinarika

Kuhinja vas bo presenetila z okusi in raznolikostjo.

Gurmanska doživetja vabijo z azijsko in indonezijsko hrano, predvsem morsko, z muškatnim oreščkom in oreščki kenari, obvezen je riž, pa rezanci, razno eksotično sadje in sokovi. Pitje alkohola na javnih površinah je strogo prepovedano, vendar ga ponekod dobite, le če ste starejši od 21 let.

Dodatne informacije

Vize do 30 dni ne rabite, dovolj je potni list veljaven vsaj šest mesecev.

Kljub prijaznosti ljudi, je treba biti pozoren na tatove. Ne pozabite na kopalke, brisačo, masko, snorkelj, pohodne čevlje za pohode, osnovna zdravila, sredstvo proti insektom. Malarije na večini otokov ni več.

Priporočen čas obiska:
Od oktobra do aprila
Povprečna temperatura v tem obdobju:
Potrebno cepljenje:
Potreben vizum:
Ne (potrebno je plačati vstopnino na otočje).Več informacij

Priljubljene destinacije

Eksotične plaže

Naročite se na novice