Firence

Italijanska kultura v vsej svoji lepoti

Firence, središče srednjeveške evropske trgovine in financ, rojstni kraj renesanse, eno izmed svetovno najbolj obiskanih in želenih turističnih mest

Prestolnica italijanske dežele Toskane se razprostira ob reki Arno. Slovi po Da Vincijevih umetninah, Michelangovem kipu Davidu, družini Medici, renesančnih dvorcih in cerkvah. Tu je še vrsta muzejev, galerij in akademij, pa seveda parkov, vil, vrtov in elegantnih trgov. Z vso zgodovino, umetnostjo in arhitekturo Firence prevzamejo, navdušijo pa tudi z odlično hrano in vinom ter mamljivo kavico.

Aktivnosti

Občudujte veličastno zgodovino in kulturo Firenc.

Zapeljite se z ladjico po reki Arno in si oglejte Ponte Vecchio, srednjeveški kamniti most čez reko Arno. Oglejte si Museo Nazionale del Bargello z Donatelovim Davidom. Obiščite Museo Nazionale di San Marco, umetniški muzej v monumentalnem delu srednjeveškega dominikanskega samostana. .

Pojdite v Santa Croce, kjer so pokopani Michelangelo, Machiavelli, Rossini in Galileo. Povzpnite se na Piazza Michelangelo, kjer je najlepši sončni zahod v Firencah. Obiščite katero od galerij, priporočamo Uffizi, z deli Giotta, Leonarda Da Vincija, Rembrandta, Goye, Rafaela in zapuščino družine Medici.

Nakupovanja željni lahko obiščite zlatarne na Ponte Vecchiu, trgovine prestižnih znamk na Via del Tornabuoni, priljubljeno tržnico San Lorenzo ali po starine na Via Maggio.

Obiščite kavarno s tematskimi glasbenimi večeri v drugem nadstropju knjižnice Oblato.

Atrakcije

Veličastna renesansa vas bo očarala.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Duomo di Firenze), firenška stolnica z veličastno Brunelleschijevo kupolo. Bazilika Santa Maria Novella, prva velika bazilika. Palazzo Vecchio, mestna hiša Firenc, gleda na Piazza della Signoria s kopijo kipa Michelangelovega Davida in galerijo kipov v sosednji Loggia dei Lanzi. Palazzo Strozzi, ena izmed najlepših italijanskih renesančnih palač. Palazzo della Signoria, sedež družine Medici, Galleria dell’Accademia se ponaša s slavnim Michelangelovim Davidom. Palača Pitti, obdana z vrtovi Boboli, več muzeji in Gallerio Palatina. Parki vredni ogleda so poleg Boboli Garden še Garden of the roses, Palazzo Corsini al Prato Garden, Cascine Park…

Nasvet: Večina znamenitosti je v centru, dosegljive so peš, s kolesom ali skuterjem, bodite pa pozorni na odpiralne čase muzejev in galerij. Večina je ob ponedeljkih zaprtih.

Kulinarika

Raznovrstna kulinarika vas bo gotovo navdušila.

Sveža morska hrana s kozarcem vina. Florentinska hrana izhaja iz kmečkih jedi in večina temelji na mesu in sezonskih živilih. Obvezno je lokalno, svetovno znano oljčno olje. Specialiteta je meso znamenite toskanske svinje pasme cinta senese ali meso divjih svinj, za prilogo pa toskanske gobe.

Bistecca alla fiorentina, ogromen goveji zrezek, pečen na vročem oglju. Crostin oziroma brusketa, rezina kruha z raznimi nadevi. Nepogrešljive so testenine z različnimi omakami. Schiacciata alla fiorentina, mehka bela ploščata torta.

Ne pozabite na sladoled in odličen capuccino, espresso ali macchiato. Vinogradniška dežela je znana po odličnih rdečih vinih (Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Motalcino in Chianti), proizvajajo pa tudi bela vina, ki se pijejo mlada in desertna vina iz napol posušenega grozdja, ki jih starajo v majhnih sodih.

Dodatne informacije

Priporočen čas obiska:
Od aprila do oktobra
Povprečna temperatura v tem obdobju:
Potrebno cepljenje:
Potreben vizum:

Priljubljene destinacije

Kulturne prestolnice

Naročite se na novice